• Decrease
  • Increase

3D Tárgy Scanner

Tárgyak 3D scannelési technológiája

Tárgyak, felületek jellemzőinek digitális adatbázisba „mentése” lézertechnológia segítségével. Scannelés közben a scannelet felülettel, tárggyal fizikai kontaktus nem jön létre (a tárgy nem roncsolódik), csak a kis teljesítményű laser fény-nyalábok pásztázzák végig a kérdéses felületet.

3D scannelési technológia főbb felhasználási területei

  • Tárgyak-, ipari-, művészeti alkotások-, leletek archiválása
  • Egyedi darabok sokszorosítás előtti méretezése
  • Roncsolódott tárgyak, alkatrészek állapotfelmérése
  • Régészeti leletek dokumentálása
  • Virtuális adatbázisok, bemutatok, katalógusok

3D scannelés legfőbb előnye a roncsolásmentes dokumentálási technológia, amely igen pontos hisz a scannelés után a tárgyakon, felületeken tizedmilliméteres pontossággal tudunk méréseket végezni.

A scannelés után a virtuális tárgy, eszköz, felület térben forgatható, dönthető, nagyítható – kicsinyíthető, ugyanakkor az előállított digitális modell megtartja eredeti színeit, színhű marad.

A digitális modellt sztender formátumokba tudjuk menteni, tehát az átadott digitális állományok bárki számára hozzáférhető programokkal kezelhetők, melyek segítségével tetszőleges szögből, nagyításból szemlélhetők a térmodellek, de lehetőség nyílik a modellen méréseket végezni, tetszőleges helyen metszeteket készíteni, színminták alapján szűrni, színeket manipulálni, …

A kezelő programokból tudunk szabad felhasználású, ingyenes változatokat ajánlani.

A scannelés során a scannelt tárggyal, felülettel fizikai kontaktus nem létesül, tehát bármiféle roncsolódás elvileg és gyakorlatilag kizáródik. A tárgyat, felületet kis teljesítményű laser nyalábok pásztázzák végig, valamint automatikusan digitális fényképfelvételek készülnek. A térmodell összeállítását természetesen már a számítógép végzi.
A 3D scanner és a hozzá tartozó tárgyasztal és számítógép kishely igényű mobil eszköz. Amennyiben nem mozgatható, vagy nagy értékű, védett tárgyak 3D scannelése a cél, a feladat gyakorlatilag bármely „külső” helyszínen, megoldható.

3D tárgy scanner

 

© 2011 geo-service.hu
Minden jog fenntartva!